Footbalance – yksinkertainen tapa minimoida kipuja ja rasitusvammoja

Tunnetko kipuja kävelyn, seisomisen, juoksun tai treenin jälkeen selässä, lonkassa, polvessa, hartiaseudulla tai nilkoissa? Syy saattaa löytyä yllättävältä taholta: nilkkojen virheasennosta tai jalkapöydän kaarien laskeutumisesta.

Alla kerron tarkemmin jalan eri asennoista, niiden vaikutuksista kehon toimintaan sekä vaihtoehdon kipujen ja virheasentojen kampittamiseen.

Meillä jokaisella on omanlaisemme jalat. Ne ovat kuin sormenjäljet FBI:n arkistossa, täysin yksilölliset ja omaleimaiset. Jalkasi asento on voinut siunaantua sinulle jo syntymästäsi lähtien tai se on voinut muuttua matkan varrella vaikkapa runsaan seisomisen, kovatempoisen urheilun tai painon nousun myötä.

Jalat vaimentavat iskuja, miten hyvin sinun jalkasi toimivat?

Jalkamme toimivat kehomme iskunvaimentajina. Pronaatiolla tarkoitetaan nilkan luonnollista joustoliikettä sisäänpäin, jolla vaimennetaan kehoon kohdistuvia voimia. Jalkatyypit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan sillä perusteella, miten ne toimivat askelluksessa.

ylipronaatioYlipronaatio

Ylipronaatiosta puhutaan silloin, kun nilkka on kääntynyt ylikorostuneesti sisäänpäin ja paino ei jakaudu tasaisesti koko jalkapohjalle.

Ylipronaatio voi olla lievää tai voimakasta. Voimakkaassa ylipronaatiossa nilkat ovat kääntyneet sisäänpäin jo pelkässä seisoma-asennossa ja havainnot asennosta on helppo tehdä omin silmin. Usein myös kenkien kuluminen sisäsyrjältään voi olla merkki ylipronaatiosta.

Ylipronaatio aiheuttaa ikävä kyllä muutoksia koko kehosi asentoon ja linjaukseen. Madaltunut pitkittäiskaari vetää kantaluuta sisäänpäin, mikä aiheuttaa säären, reisiluun ja lonkan sisäänkiertymisen ja lantion kallistumisen eteenpäin.

Tästä aiheutuvia yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kantakalvon ylivenyttyminen ja tulehdukset, jalan keskiosan kivut, akillesjänteen vaivat, penikkatauti, polven sisäpuolen kivut ja llonkan limapussitulehdukset.

supinaatioSupinaatio

Supinaatiosta on kyse silloin, kun nilkat ovat kääntyneet ylikorostuneesti ulospäin, ja paino on jalan ulkosyrjällä.

Liiallinen supinaatio on ylipronaation vastakohta, eli nilkkanivel liikkuu ylikorostuneesti ulospäin ja lisää painetta jalan ulkosyrjälle. Tämä estää jalan nilkkanivelen normaalin joustoliikkeen eli pronaation, ja sitä kautta heikentää jalan luonnollista iskunvaimennusta.

Alustasta kohdistuvan iskun vaikutus voimistuu ja vaikuttaa epäterveellisesti jalkoihin, lonkkaan ja selkään. Koko vartalon ryhti ja linjaus kärsii. Liiallisessa supinaatiossa sääri, reisiluu ja lonkka kiertyvät ulospäin ja aiheuttavat lantion kallistumisen taaksepäin.

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat törmäysvoimien kasvamisesta aiheutuvat selän kivut, sekä jalkaterän keskiosan pronaation lisääntyminen, joka aiheuttaa venytysrasitusta lihaksille.

Yleisimpiä liiallisen supinaation aiheuttamia vaivoja ovat nilkan nyrjähdykset, polvivaivat, penikkatauti ja selkäkivut.

neutraali jalan asentoNeutraali

Neutraali jalkatyyppi tarkoittaa sitä, että nilkat ovat suorassa linjauksessa ja paino jakautuu tasaisesti koko jalkapohjalle.
Neutraali askellus tarkoittaa tehokasta biomekaniikkaa jossa jalkaterä ja koko vartalo toimii niin kuin sen pitäisi.

Treenaamisen näkökulmasta neutraalin askeltajan lähtökohdat ovat erinomaiset ja todennäköisesti myös kivuttomat. Ikävä kyllä lähtökohtaisesti aika harvan jalan asento on neutraali, sen ovat osoittaneet useat jalka-analyysit, joita olemme tehneet liikkeessämme jo satoja.

Kivut kuriin helpolla ratkaisulla

Tunnistitko itsesi edellä mainituista askeltyypeistä? On tyypillistä, että jalkasi ylipronaatio tai supinaatio voivat aiheuttaa erilaisia, ikäviäkin tuntemuksia kehossasi. Probleemat saattavat osittain johtua myös madaltuneista jalan kaarista. Parhaiten tuet kehosi hyvinvointia ilmaisen jalka-analyysimme, oikein valittujen jalkineiden ja yksilöllisesti muotoiltavien Footbalance -tukipohjallisten avulla.

Kun koet kipuja ja rasitustiloja kehossasi tai haluat välttää ne tulevaisuudessa, tule käymään meillä ilmaisesessa jalka-analyysissä. Koko henkilökuntamme osaa niin analyysin kuin pohjallisten muotoilunkin, joten kysy rohkeasti apua. Tarkistamme jalkojesi asennon ja varmistamme, että kehosi saa parhaan tuen niin jalkineiden kuin pohjallistenkin muodossa.

Sovita pohjallista ilman ostovelvoitetta – kokeile 30 päivää tyytyväisyystakuulla

Pääset sovittamaan meillä yksilöllisesti muotoiltua pohjallista ilman ostovelvoitetta. Kun huomaat sen istuvan jalkaasi täydellisesti ja haluat ostaa pohjallisen, on sinulla käytössäsi 30 päivän tyytyväisyystakuu ja palautusoikeus. Näin voit olla varma siitä, että sijoituksesi ei mene hukkaan.

Analyysi ja pohjalliset sopivat meille kaikille: kävelijöille, seisomatyöläisille, ulkoilijoille, himoliikkujille, pallopelien harrastajille, hiihtäjille, kaikille ketkä käyttävät arjessaan ja liikkuessaan jotain jalkinetta. Pohjallinen sopii jalkineeseen kuin jalkineeseen, joten voit vaihdella ja käyttää halutessasi sitä kaikissa kengissäsi. (poislukien avonaiset sandaalit ja korkokengät)

Erityisen suositeltavaa käyttää pohjallista vaikkapa lättäpohjaisessa Conversessa, sehän ei anatomian kannalta ole paras vaihtoehto, mutta pohjallisen kanssa tästäkin kengästä saadaan ihan mukavan käyttökelpoinen versio.

Yksilöllisesti muotoillut Footbalance-pohjalliset tukevat kaikkia jalkatyyppejä, ne myös ennaltaehkäisevät neutraalien askeltajien asentovirheitä. Pohjalliset sopivat erinomaisesti myös yli 10-vuotiaille lapsille.

Suomen koripallomaajoukkue on oivaltanut myös tukipohjallisten hyödyn ja yhdellä Susijengin pelaajalla kuluukin useammat pohjalliset vuodessa kovan treeni- ja pelirytmin vuoksi. Meillä tavallisilla kuntoilijoilla yksi pohjallinen kestää päivittäisessä käytössä vuoden, maltillisemmassa pitkästi kauemminkin.

Tule ilmaiseen jalka-analyysiin milloin vain!

Koulutettu henkilökuntamme tekee ilmaisen jalka-analyysin aina, kun sinulle sopii. Voit tulle meille milloin vain ilman ajan varausta. Analyysi kertoo millainen jalkinen sopisi sinulle parhaiten. Samalla saat vinkkejä mahdollisten asentovirheiden korjaamiseen.

Aiheesta lisää:
http://www.footbalance.fi/miksi-footbalance

Kuvat: Footbalance

Posted in Erikoisosaamisemme and tagged .
identicon

Hanna

Hanna toimii toisena kauppiaana Intersport Lohjalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *