Kuu kiurusta avajaisiin, puoli vuotta ketjusopimuksesta

Kauppiasuralle voi päätyä montaa tietä, yleensä se vaatii kuitenkin kovaa tahtoa ja sopivaa työhistoriaa alalla jos toisella. Kenestäkään ei taida vahingossa tulla kauppiasta, kyllä sitä pitää haluta. Alla kerrotaan mitä meille on tapahtunut puolessa vuodessa laskien siitä, kun saimme sen puhelun, jota olimme jo kauan odottaneet.

Se miten tuolle puhelulistalle pääsee onkin oma juttunsa, mutta lyhyesti kerrottakoon meidän kauppiaiden polku. Eli ennen “puhelua” tapahtunutta:

Nikillä on pohjalla kaupallisia opintoja, työurakkaa Intersport-ketjussa niin myymälässä kuin toimistossakin n. 10 vuotta. Ketjun oman kauppiasvalmennuksen ja yrittäjän ammattitutkinnon hän sai valmiiksi syksyllä 2013. Pian sen jälkeen hänet hyväksyttiin kauppiasreserviin odottelemaan tarjousta omasta kauppapaikasta. Urheilu on Nikillä ollut mukana koko elämän ajan. Aktiiviuraa löytyy takavuosilta salibandymaalivahdin tontilta, nyt hänen intonsa on keskitetty crossfit-boksille.

Itselläni on takana kaupallisia opintoja, töitä markkinoinnin melskeissä lähes 15 vuotta, joista 4 vuotta yrittäjänä. Urheilukokemuksia olen kerännyt pienestä pitäen lajissa kuin lajissa. Myöhemmin pelasin tosissaan jääkiekkoa kansainvälisellä tasolla. Kaiken lisäksi olen kasvanut kaupan takahuoneessa, joten arjen hyvät ja huonot seikat ovat aika kirkkaina mielessä jo nyt.

Se puhelu

No, entäs sitten. Nikille tuli se moneen kertaan mainittu puhelu helmikuussa 2015, jossa kysyttiin halukkuttamme tulla kauppiaiksi Lohjalle. Tästä käynnistyi tiivis tapahtumasarja, jonka yksi huipennus on luvassa pian oman kaupan avaamisen muodossa.

Puhelua seurasi intensiivinen jakso selvitystyötä. Tutustuimme Lohjan tilanteeseen, kävimme tsekkaamassa tilat ja ympäristön, kuulimme ketjuväen analyysiä. Kaikki näytti hyvältä, päätimme hyväksyä tarjouksen.

Teimme sopimuksen (joka oli himputin paksu nippu paperia) parin viikon päästä tuosta maagisesta puhelusta. Tässä vaiheessa oli pientä hengästymistä ilmassa vaikka olo muuten olikin kuin Suomenmestarilla.

Sitten oli vuoro käydä tervehtimässä reippaan oloista henkilökuntaa joka tulee meille töihin entisten kauppiaiden palkkalistoilta. Samalla haastattelimme kauppiaita, yritimme tietenkin havainnoida ja oppia niin paljon mahdollista kuin suinkin jo tältä ensimmäiseltä istumalta.

Ostopäivien ihanuus ja kurjuus

Kauppa menestyy ostoillaan tai kaatuu niiden mukana. Tämän saimme mekin maaliskuussa nopeasti huomata.

Hieman untuvikkoina pölähdimme ensimmäisille ostopäiville ihmettelemään tilauskatalogeja, tuotepaljoutta ja koko tulevan syksyn valikoimaa, josta olemme poimineet kokoelman parhaan ymmärryksemme mukaan. (Palaute on muuten erittäin tervetullutta, kunhan pääsette ensin näkemään mitä hyllystä löytyy.)

Ja tavaraahan markkinoilla on, paljon. On hupparia, suksipakettia, aluspukua, talvikenkää ja vaikka mitä. Pienen kaupan yrittäjinä meillä luonnollisesti on hieman rajallisemmat resussit satsata valikoimaan, mutta ei se menoa haitannut.

Ostopäivät ovat kova monen päivän ponnistus (ja ne toistuvat useamman kerran vuodessa) ja meidän kokemustasollamme kamojen tilaaminen samalla istumalta tuntui mahdottomalta. Halusimme ensin saada kokonaiskuvan koko valikoimasta ennen tarkempia päätöksiä.

Siksipä teimme tilauksia vielä pitkälle kevääseen, omien töidemme ohella. Uskomme tämän aikapanostuksen kuitenkin maksavan itsensä takaisin tulevaisuudessa. Rutiinitaso ja näppituntuma kehittyvät joka päivä, joten eiköhän homma helpotu jatkossa.

Kesän kautta kohti avausta

Kesä sujui heinäkuuhun asti hieman seesteisemmissä merkeissä. Oli aikaa suunnitella yrityksen muita toimintoja: henkilöstöasioita, markkinointia, vakuutuksia ja pankkiasioita, pitää viikonloppuvapaita.

Naisten viikon jälkeen oli taas uusien ostopäivien sekä muuton vuoro. Elokuu sujahti iloisesti tilauspapereiden ja Espoosta kärrättyjen muuuttolaatikoiden seassa. Ponnistus oli kova, mutta hoidimme sen kunnialla.

Parhaillaan elämme jännittäviä aikoja. Saamme pian avaimet liiketilaan ja siitä kaupan konkreettinen rakennus alkaa. Jatkamme toimintaamme Lohjantähden 2. kerroksessa ja ovet avataan lokakuun alussa. Tarkkaa päivää emme vielä tiedä, mutta voit olla varma, että tulemme sen kertomaan, kun aika on.

Posted in Meillä tapahtuu and tagged .
identicon

Hanna

Hanna toimii toisena kauppiaana Intersport Lohjalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *